• iconΝίκαια - Πλατεία Δημοκρατίας (Κρήνης)
  • iconinfo@begenius.gr

Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα έως Κυριακή 10.00-22.00

icon

Έχεις απορίες ? Κάλεσε μας

2114171865
icon

Έχεις απορίες ? Κάλεσε μας

2114171865
icon

On Line Επικοινωνία

Πατήστε εδώ

Νέα

ΑΠΘ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (19&26.05.2024)

ΑΠΘ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (19&26.05.2024)

Η μεγάλη διοργάνωση «ΑΠΘ την Κυριακή», με στόχο την εξωστρέφεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επανέρχεται ύστερα από πέντε χρόνια απουσίας.
Τις επόμενες δύο Κυριακές 19 Μαΐου και 26 Μαΐου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι καθηγητές/τριες του ΑΠΘ καλούν το κοινό και τους επισκέπτες της πόλης, να επισκεφτούν την πανεπιστημιούπολη, τα Εργαστήρια, το Αστεροσκοπείο, τον Σεισμολογικό Σταθμό, τα Μουσεία, την Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, το Παιδικό Κέντρο, το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα και τις εγκαταστάσεις του στον Φοίνικα, στις Σέρρες και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
Μικροί και μεγάλοι, μπορούν να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 51 δράσεις και εκδηλώσεις, δημιουργικά εργαστήρια, να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, να μπουν στον μαγικό κόσμο των πειραμάτων, να κάνουν παρατηρήσεις, να εξαφανίσουν αντικείμενα, να έχουν πρόσβαση σε σπάνια αρχεία και συλλογές του ΑΠΘ, να γίνουν μικροί βοσκοί ή διερμηνείς και πολλά άλλα και να γνωρίσουν το σημαντικό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έργο του ΑΠΘ.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό και για παιδιά από 3 ετών.

Εκδήλωση προς τιμήν του Gabriel Garcia Marquez (10.05.2024)

Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο

Το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τιμούν τον παγκοσμίου φήμης Κολομβιανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Gabriel García Márquez την Παρασκευή 10 Μαΐου, με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή, 10 Μαΐου – Ώρα έναρξης: 17:00
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και ισπανικά.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - ΣΤΑΘΕΡΑΣ Π

s ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - ΣΤΑΘΕΡΑΣ Π

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς "π" ή αλλιώς "Pi Day" είναι μια γιορτή που αφορά κυρίως τους μαθηματικούς. Πρόκειται για μια παράξενη εορτή που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου λόγω μιας αριθμητικής... σύμπτωσης. Η επιλογή της ημέρας (14/3) προέκυψε από τον αμερικανικό τρόπο γραφής της ημερομηνίας (μήνας/ημέρας) 3-14, που συμπίπτει με την αριθμητική τιμή της σταθεράς π (π=3,14). Η σταθερά "π" είναι επίσης γνωστή και ως η σταθερά του Αρχιμήδη, καθώς ο Αρχιμήδης ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να προσεγγίσει αυτόν τον λόγο με θεωρητικό τρόπο, χωρίς να βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα. Η δεκαδική αναπαράσταση του π δεν τελειώνει ποτέ και δεν καθίσταται ποτέ μια μόνιμη και επαναλαμβανόμενη παράσταση του αριθμού π, ενώ τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι: 3,14159265358979323846264338327950288419716939937510.
Το όνομα της σταθεράς π προέρχεται από το πρώτο γράμμα της λέξης "περιφέρεια" (του κύκλου). Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία και χρησιμοποιείται συχνά στις επιστήμες.
Αυτή η μέρα γιορτάζεται από πολλές μαθηματικές σχολές σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στις 1:59 μ.μ., γιατί οι τρεις πρώτοι αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά π είναι 1, 5, και 9, προσδίδοντας έτσι στο π αυτή την ακολουθία: 3,14159. Ολόκληρος ο μήνας Μάρτιος του 2014 (3/14) θεωρήθηκε από ορισμένους ως "Μήνας του Π". Το 2015, η 14η Μαρτίου γιορτάστηκε ως "Υπερημέρα του Π", καθώς η ημερομηνία αυτή είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως 3/14/15 σε μορφή μήνα/ημέρα/έτος, ενώ την ίδια μέρα και ώρα 9:26:53, τα πρώτα 10 ψηφία του π αναπαριστούνταν ως η ώρα 9:26:53.

Νέα ειδικότητα Σ.Α.Ε.Κ. ( πρώην Ι.Ε.Κ.)

Νέα ειδικότητα Σ.Α.Ε.Κ. ( πρώην Ι.Ε.Κ.)

Σύμφωνα με την απόφαση K5/15290/2024 του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γ. Βούτσινου, ιδρύεται η ειδικότητα "Ειδικός Φροντίδας Ηλικιωμένων".

Διάλεξη με τίτλο "Συλλογές σπάνιου και πολύτιμου υλικού (αρχεία, χειρόγραφα, παλαίτυπα): προκλήσεις και προοπτικές" (06.02.2024)

MIET

Στον χώρο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Μ.Ι.Ε.Τ.) η κ. Χαρούλα Σκαβάκη, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου, θα παρουσιάσει την ιστορία της βιβλιοθήκης Σύρου, επιδεικνύοντας συλλογές της που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια. Εν συνεχεία θα συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας της, ειδικά ως προς τη διαχείριση αυτών των τεκμηρίων και ολοκληρώνοντας θα εξεταστούν οι δυνατότητες, αλλά και οι ανάγκες που δημιουργούν τα νέα ψηφιακά μέσα, για τις ανάγκες των ερευνητών και των απλών επισκεπτών ως προς την οργάνωση και διαχείριση του υλικού, τις συνεργασίες, τα προγράμματα διάχυσης και εξωστρέφειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΣ-Π.ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ (10&11.02.2024)

Εξετάσεις ΕΠΑΣ

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου & την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, της 1ης περιόδου του 2024, των αποφοίτων 29 ειδικοτήτων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της ΔΥΠΑ και 2 ειδικοτήτων Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α..
Σχετικά με το πρόγραμμα αλλά και οδηγίες για τις εξετάσεις πατήστε εδώ.

Φιλοσοφία, ιατρική θεωρία και πράξη στον αρχαίο κόσμο και στην σύγχρονη Εποχή (31.01.2024)

Τέχνες και Φιλοσοφία

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων: Φιλοσοφία και επιστήμη, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού και το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Κρήτης σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο Φιλοσοφία, ιατρική θεωρία και πράξη στον αρχαίο κόσμο και στην σύγχρονη εποχή την Τετάρτη 31.1.2024 και ώρα: 17:00 – 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παραρτήματος Αθήνας του ΕΑΠ (Γραβιάς 4-6, Εξάρχεια).
Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: Health and healing in Ancient Greece and China (Σκηνοθεσία: Μαρία Γιαννούλη).
Θα ακολουθήσει συζήτηση για την σχέση φιλοσοφίας και επιστήμης στην αρχαιότητα και στην σύγχρονη εποχή με τους ακόλουθους ομιλητές: Χλόη Μπαλλα (Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών Παν/μίου Κρήτης) Γιάννης Πίσσης (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών Παν/μίου Κρήτης Παν/ Κρήτης) Στασινός Σταυριανέας (Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ).

Ο πρώτος Χημικός Τεχνητής Νοημοσύνης

Χημικός Τεχνητής Νοημοσύνης

Δημιουργήθηκε ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη καταφέρνει να σχεδιάζει και να εκτελεί πραγματικά πειράματα χημείας δείχνοντας τη δυνατότητά του να βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν περισσότερες ανακαλύψεις γρηγορότερα. Το σύστημα ονομάστηκε «Coscientist». Μέσα σε λίγα λεπτά και με την πρώτη προσπάθεια το σύστημα μπόρεσε να μάθει πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις και να σχεδιάσει μια επιτυχημένη εργαστηριακή διαδικασία για την παραγωγή τους. Το σύστημα χρησιμοποιεί μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και το GPT-4 του OpenAI, για να εκτελέσει όλο το φάσμα της πειραματικής διαδικασίας με μια απλή γλωσσική προτροπή. Το σύστημα κατάφερε να κάνει εργασίες που κάνουν όλοι οι ερευνητές χημικοί: να αναζητά πληροφορίες για χημικές ενώσεις, να βρίσκει και να διαβάζει τεχνικά εγχειρίδια για τον τρόπο ελέγχου του ρομποτικού εργαστηριακού εξοπλισμού, να γράφει κώδικα υπολογιστή για τη διεξαγωγή πειραμάτων και να αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν για να καθορίσει τι λειτούργησε και τι όχι. Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χημείας και Χημικής Μηχανικής, Γκέιμπ Γκόμες, παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Nature. Στη δημοσίευση η ερευνητική ομάδα περιγράφει ότι το Coscientist μπορεί να σχεδιάσει τη χημική σύνθεση γνωστών ενώσεων, να αναζητήσει και να χρησιμοποιήσει τεκμηρίωση για την εκτέλεση εντολών υψηλού επιπέδου σε ένα αυτοματοποιημένο εργαστήριο. Επίσης, να ελέγξει όργανα χειρισμού υγρών, να ολοκληρώσει επιστημονικές εργασίες που απαιτούν τη χρήση πολλαπλών μονάδων υπολογιστών και διαφορετικών πηγών δεδομένων και να λύσει προβλήματα βελτιστοποίησης αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν προγενέστερα. Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, «αναμένουμε ότι τα ευφυή συστήματα αυτόνομων επιστημονικών πειραματισμών θα φέρουν τεράστιες ανακαλύψεις, θεραπείες που δεν έχουν προβλεφθεί και νέα υλικά. Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα είναι αυτές οι ανακαλύψεις, ελπίζουμε να δούμε ένα νέο τρόπο διεξαγωγής έρευνας που προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών». Πρωταρχικός στόχος, προσθέτουν, είναι η διασφάλιση της ηθικής και υπεύθυνης χρήσης αυτών των εργαλείων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση» (09.12.2023)

Τεχνητή Νοημοσύνη

Αφουγκραζόμενη τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας καθώς και τον ταχύ ρυθμό ψηφιοποίησης της χώρας μας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών), Ημερίδα με τίτλο «AI in Education - Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση» τo Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 9:00- 14:30 στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.
Σκοπός της Ημερίδας είναι η γνωριμία με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και την αξιοποίησή της στην Εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων θα γίνει ενημέρωση για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπερεθνικών Οργανισμών (UNESCO, OECD κ.λπ.) για την Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς επίσης για την υλοποίηση εφαρμογών στο πλαίσιο ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού έργου που στοχεύει:
i. στη βελτίωση, διευκόλυνση και εξατομίκευση της μάθησης, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται σε μαθητές (student-facing AI),
ii. στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και στην υποστήριξή τους στη διδασκαλία και την αξιολόγηση των μαθητών, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται σε καθηγητές (teacher-facing AI).
Η Ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όλης της Αττικής καθώς και σε όποιον ενδιαφέρεται για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

❞Κτυπῶμεν τὸ βούτυρον...❞ Η βασιλόπιτα από το χθες στο σήμερα (18.12.2023)

❞Κτυπῶμεν τὸ βούτυρον...❞ Η βασιλόπιτα από το χθες στο σήμερα

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάζει τη σειρά εκδηλώσεων «Στο Εργαστήρι μας» που διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου / ΜΙΕΤ και το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο / ΜΙΕΤ. Μέσα από τις συλλογές, τις δραστηριότητες και τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ προσεγγίζουμε το κοινό που θέλει να τις γνωρίσει με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο.
🎄1η εκδήλωση 🎄
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, 18:00-20:30
Κτήριο ΕΛΙΑ, Αγίου Ανδρέου 5, Πλάκα, Αθήνα
❞Κτυπῶμεν τὸ βούτυρον...❞ Η βασιλόπιτα από το χθες στο σήμερα
Διαβάζουμε χειρόγραφες συνταγές βασιλόπιτας από τον 19ο αι. και παρακολουθούμε την εξέλιξή της παρασκευής της. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτότυπο υλικό από τις συλλογές, να ακούσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με εκλεκτούς καλεσμένους. Η δράση θα ξεκινήσει με την αποστολή γρίφων στους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να έρθουν σε πρώτη επαφή με το υλικό.
Την ημέρα της παρουσίασης, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ θα αποκαλυφθούν οι γρίφοι, θα παρουσιαστούν οι πηγές. Χειρόγραφα τετράδια συνταγών, σπάνιες εκδόσεις μαγειρικής, μικρές εκπλήξεις θα πλαισιώσουν τις ομιλίες των προσκεκλημένων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την ιστορία και την εθιμολογία της βασιλόπιτας, το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του εθίμου και θα μας ταξιδέψουν σε άλλους τόπους και χρόνους.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://forms.office.com/e/AghuTR7iPt
Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ομιλίες Αστροναυτών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (12.09.2023)

Astronaut Astronaut

Το Πολυτεχνείο Κρήτης υποδέχεται στα Χανιά τον αστροναύτη της NASA - National Aeronautics and Space Administration, Dr. Stanley G. Love και την ειδική στις επιστήμες του διαστήματος, Dr. Jancy McPhee της SciArt Exchange Οι προσκεκλημένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν μέσα από τις δικές τους εμπειρίες τις εξελίξεις στις επιστήμες και τις τεχνολογίες του διαστήματος, τις οραματικές αποστολές που προγραμματίζονται για το μέλλον καθώς και την εκπαίδευση και την προετοιμασία που απαιτείται για μια σταδιοδρομία στο διάστημα. Οι ομιλίες έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, στο Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ: https://www.tuc.gr/el/tuc-streaming/livestreaming-g201 . Η εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου Κρήτης έρχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με ανοιχτές εκδηλώσεις και με σημαντικές παράλληλες δράσεις τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και για την ευρύτερη κοινωνία των Χανίων.

Blue & Circular Economy Hackathon

Blue & Circular Economy Hackathon

H Οδύσσεια σε συνεργασία με το The Cube Athens και με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, υλοποιεί το «Blue & Circular Economy Hackathon», έναν τριήμερο μαραθώνιο μπλε και κυκλικής οικονομίας, με στόχο την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας του κλάδου.

Η διοργάνωση θα υλοποιηθεί στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου στα κεντρικά γραφεία της Οδύσσειας και απευθύνεται σε start-ups, υφιστάμενες εδραιωμένες επιχειρήσεις νέους/-ες επιχειρηματίες, φοιτητές/-ριες, καθώς και άλλους φορείς και άτομα του κλάδου. Σκοπός είναι η ανάδειξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας καθώς και η ενθάρρυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων ή/και η παρουσίαση ήδη υπαρχουσών ιδεών από τους συμμετέχοντες/-ουσες σε καινοτόμους τομείς οι οποίοι προωθούν τη βιωσιμότητα στα πλαίσια της μπλε και κυκλικής οικονομίας. Οι ομάδες που έχουν διαμορφώσει μια επιχειρηματική ιδέα θα περάσουν, κατά τη διάρκεια του «Blue & Circular Economy Hackathon», από το στάδιο της θεωρίας στο στάδιο της ανάπτυξης με απώτερο σκοπό την εύρεση βέλτιστων επιχειρηματικών λύσεων και πρακτικών που σχετίζονται με την μπλε και την κυκλική οικονομία.

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Την 1η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες. 210 εκδότες, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα στο μεγάλο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023. Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart.

Μπλέ Πανσέληνος

Πανσέληνος στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (31.8.2023)

Το ΝΟΗΣΙΣ «υποδέχεται» το φεγγάρι και διοργανώνει εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια. Με αφορμή τη «Μπλε» πανσέληνο, μια μοναδική βραδιά θα εξελιχθεί στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ, με θέα τον Θερμαϊκό, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα, όχι μόνο το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο, αλλά πολλά περισσότερα για τη Σελήνη. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Σελήνη: η αιώνια συνοδός της Γης», του Κλεομένη Τσιγάνη, καθηγητή ΑΠΘ. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή επίδειξη της λειτουργίας του αυτοματοποιημένου Σταθμού Αστροπαρατήρησης του ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ, από τα μέλη της ομάδας αστροδυναμικής του πανεπιστημίου. Μετά τις 21.30, θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Γιάννης Ποιμενίδης (βιολί) και Γιάννης Μήτσας (κιθάρα), με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Θέρμης (ΔΕΠΠΑ). Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στα «Θέρμης Δρώμενα 2023». Διάρκεια: 19.00-24.00 Είσοδος ελεύθερη.

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Θερινό Σχολείο "Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς καταστροφές - Τεχνικά έργα" (08-23.07.2023)

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ/ΕΑΠ) και με Επιστημονικό Υπεύθυνο, τον Καθηγητή ΣΘΕΤ/ΕΑΠ Γεώργιο Χατζηγεωργίου, διοργανώνουν e-learning Θερινό Σχολείο με θέμα "Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς καταστροφές - Τεχνικά έργα" (NDSS2023) . Το Θερινό Σχολείο θα διεξαχθεί από 08 Ιουλίου έως 23 Ιουλίου 2023 και αφορά στη σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπου η φυσική παρουσία ΔΕΝ απαιτείται. Σε αυτό θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Ειδικοί Επιστήμονες και θα παρουσιαστούν όλες οι πρόσφατες τάσεις που αφορούν επιστημονικά και κοινωνικά σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους φυσικούς κινδύνους, καθώς και η επίδραση που έχουν πάνω στα τεχνικά έργα και σε όλες τις φάσεις που τα διέπουν. Το Θερινό Σχολείο μπορούν να παρακολουθήσουν Στελέχη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, Υποψήφιοι Διδάκτορες, Μεταδιδακτορικοί και άλλοι Ερευνητές και γενικά Μηχανικοί και Επιστήμονες που ενδιαφέρονται για θέματα που σχετίζονται με τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και για την Πολιτική Προστασία.

Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών

Προβολή της ταινίας «Αποκαλύποντας το αόρατο Σύμπαν - Η αστρονομία των πολλαπλών αγγελιοφόρων» (12.06.2023)

Εκδήλωση του ΕΑΑ στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα και λόγιου, Σταύρου Κατσανέβα, ομότιμου καθηγητή Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας του APC και διευθυντή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρυτικών Κυμάτων. ⏰Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, ώρα 7.30μ.μ. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Όθωνος 100, Κηφισία 👉Προβολή της ταινίας «Αποκαλύποντας το αόρατο Σύμπαν - Η αστρονομία των πολλαπλών αγγελιοφόρων», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια του ΕΑΑ Η ταινία έχει παραχθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος AHEAD2020, σε σκηνοθεσία του Φάνη Ματσόπουλου, με τη συνεργασία της ομάδας ακτίνων-Χ του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ και θα μας ξεναγήσει στα εκρηκτικά αστρικά φαινόμενα που εκπέμπουν ακτινοβολία ακτίνων-Χ και βαρυτικά κύματα, δηλαδή στην καινούργια Αστρονομία των «πολλαπλών αγγελιαφόρων». 🔸Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Διευθυντής του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ενώ ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, θα αναφερθεί στο έργο και την προσωπικότητα του Σταύρου Κατσανέβα. Η ταινία έχει ήδη προβληθεί σε πάνω από 100 Πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο έχοντας προσελκύσει πάνω από 3 εκατομμύρια θεατές.

ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ

Διάλεξη με θέμα: "ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ" (06.06.2023)

Μια πρόσκληση για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας με Θέμα: «Ζωή στο Σύμπαν». Το σεμινάριο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Σωματείου Διόνυσος επ’ ευκαιρία της έκδοσης και κυκλοφορίας του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Γ. Νιάρχου, Ομότιμου Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ με τίτλο ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ "Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;" Το σεμινάριο θα γίνει την Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023, ώρα 19:00 - 20:30, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα. Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει: Ομιλία του συγγραφέα Καθηγητή Παναγιώτη Νιάρχου με θέμα: «Έρευνα για αναζήτηση εξωγήινης ζωής» Για το θέμα του σεμιναρίου και το βιβλίο θα ομιλήσουν οι Κανάρης Τσίγκανος, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ, τ. Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μάνος Δανέζης, Αστροφυσικός, Μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Νιάρχος, Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας Συντονιστής της εκδήλωσης: Χαράλαμπος Σπυρίδης, Καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, Κοσμήτωρ της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Α΄ Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ .

4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη

Διάλεξη με θέμα: "4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη" (02.06.2023)

Διάλεξη- Συζήτηση του Δρ Μάνου Δανέζη, Αστροφυσικού μέλους του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «4η Βιομηχανική Επανάσταση και Τεχνητή Νοημοσύνη» Προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαίχθων, στην Πλατεία Ψυρρή (Παλλάδος 24-26 Αθήνα), την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Ο Χόρχε Μπουκάι και ο γιoς του Ντεμιάν παρουσιάζουν στην Αθήνα τα νέα τους βιβλία.

Ο Χόρχε Μπουκάι και ο γιoς του Ντεμιάν παρουσιάζουν στην Αθήνα τα νέα τους βιβλία.

Ο Χόρχε Μπουκάι και ο γιoς του, Ντεμιάν, έρχονται τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 18:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Καλεσμένοι των εκδόσεων opera, οι δυο συγγραφείς θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους: «Τα τρία ερωτήματα» (Χόρχε Μπουκάι) και «Απιστία» (Ντεμιάν Μπουκάι). Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση μόνο με δελτία εισόδου που θα διανέμονται Πέμπτη και Παρασκευή, 25 και 26 Μαΐου, 9:30 – 14:30 από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων opera και Σάββατο και Κυριακή, 27 και 28 Μαΐου, 12:00 – 17:00 από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν έως δύο δελτία εισόδου με επίδειξη ταυτότητας. Την Τρίτη, 30 Μαΐου, ο Χόρχε και ο Ντεμιάν Μπουκάι θα υπογράψουν τα βιβλία τους στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος από τις 18:00 έως τις 20:00.

diabetic

Webinar με θέμα Το νεογνό της διαβητικής μητέρας (11/03/2023)

Η Νεογνολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και το Τμήμα Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν τo Webinar «Το νεογνό της διαβητικής μητέρας» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/03/2023 διαδικτυακά, ώρα 09:45-13:30. Ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση αποτελεί μια συχνή πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο και το νεογνό. Νεότερες επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι 8% των εγκύων (1 στις 12 έγκυες γυναίκες) θα παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη. Έγκαιρη ανίχνευση, καλή παρακολούθηση και ρύθμιση της εγκύου από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, βελτιώνει δραματικά την πρόγνωση, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη δυάδα μητέρα - παιδί και στόχος της είναι η διεπιστημονική προσέγγιση και η περαιτέρω εμβάθυνση στο συγκεκριμένο θέμα. Εγγραφή και παρακολούθηση -> https://zoom.us/webinar/register/WN_8TiyyoqESdO9dAbHE3sE3g . Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Photography

Δωρεάν Εργαστήριο Φωτογραφίας (23/02/2023)

Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, σε καλεί να συμμετάσχεις στο εργαστήριο φωτογραφίας που διοργανώνει με στόχο να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω των Τεχνών και του Πολιτισμού.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, 17:00-19:00 και κάθε Πέμπτη , στο Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, Πλ. Ναυαρίνου 7.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε έξι εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας δύο ωρών και θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Καλωσόρισμα στο εργαστήριο φωτογραφίας και γνωριμία.
  • Εισαγωγή στην ιστορία της φωτογραφίας.
  • Χρήση φωτογραφικής μηχανής (ISO, ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα).
  • Βασικά στοιχεία σύνθεσης.
  • Χρήση σκοτεινού θαλάμου - Φωτογράμματα.
  • Φωτογραφία πορτρέτου (θεωρία και πρακτική άσκηση).
  • Τοπίο και φωτογραφία δρόμου (θεωρία και πρακτική άσκηση).
  • Παρουσίαση και σχολιασμός φωτογραφιών.

Astronomy

Αστρονομία, Άνθρωπος & Πολιτισμός (19/02/2023)

Στα σεμινάρια που οργανώνει η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Άννα Λάζου, αύριο 19-02-2023, θα μιλήσει ο καθηγητής Ξενοφώντας Μούσας με θέμα "Αστρονομία, Άνθρωπος & Πολιτισμός". Στη συγκεκριμένη διάλεξη, θα δούμε πώς ο άνθρωπος, οι Ίωνες Φιλόσοφοι, αντιλήφθηκαν ότι τα άστρα είναι συγκεντρώσεις θερμών αερίων, πώς γεννιούνται, ότι πεθαίνουν, πώς θεώρησε το ενδεχόμενο να υπάρχουν άλλοι αλλά συμπαντα, κόσμοι, άλλοι πλανήτες. Πώς άρχισε η Αστροφυσική. Εδώ θα βρείτε το zoom link Meeting ID: 856 0268 8162 Participant ID: 256109 Link: https://us02web.zoom.us/j/85602688162